Η καθιέρωση του ελέγχου μέσω σκέψης είναι πολύ κοντά

Ευρεσιτεχνίες που έχουν σχέση με τις τεχνολογικές δυνατότητες για να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις ανθρώπινες σκέψεις, χωρίς την χρήση του λόγου, είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες, αλλά εφιστούν και έναν φοβερό κατήφορο μεταξύ ανθρώπινου ελέγχου και ελεύθερης βούλησης.

Σύμφωνα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας:
 

«Ένα σύστημα και μια μέθοδος για τη διευκόλυνση του ανθρώπου να επικοινωνεί μέσω παρακολουθούμενων δραστηριοτήτων του εγκεφάλου του. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου ενός ατόμου παρακολουθείται και μεταδίδεται σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία (π.χ. μέσω δορυφόρου). Στην απομακρυσμένη θέση, η παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας συγκρίνεται με τις προ-ηχογραφημένες ομαλοποιημένες καμπύλες της εγκεφαλικής δραστηριότητας, κυματομορφές, ή μοτίβα για να καθοριστεί εάν βρέθηκε μια ουσιαστική αντιστοιχία. Αν βρεθεί τότε ο υπολογιστής στην απομακρυσμένη θέση καθορίζει ότι το άτομο προσπαθούσε να επικοινωνήσει τη λέξη, φράση, ή σκέψη που αντιστοιχεί με τα αντίστοιχα αποθηκευμένα ομαλοποιημένα σήματα. "
      
Το καταλάβατε αυτό; "Ενεργοποίηση των ανθρώπων για να επικοινωνούν μέσω των εποπτευόμενων δραστηριοτήτων του εγκεφάλου τους." Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά δεν τελειώνει εκεί. Ένας από τους στόχους που αναφέρονται σε αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι ο ακόλουθος:
 


"Είναι άλλο αντικείμενο της παρούσας εφεύρεσης είναι να παρέχει ένα σύστημα ικανό για τον εντοπισμό συγκεκριμένων κόμβων στον εγκέφαλο ενός ατόμου, οι πυροδοτήσεις των οποίων επηρεάζει χαρακτηριστικά όπως όρεξη, πείνα, δίψα, δεξιότητες επικοινωνίας (π.χ. ποιοί κόμβοι χρησιμοποιούνται για να επικοινωνούν με ορισμένες λέξεις όπως "ναι", "όχι", ή φράσεις όπως "δεν ξέρω", "δεν είμαι σίγουρος», ή τους αριθμούς, όπως "ένα", "δύο", "δέκα", "εκατό" κλπ), διαδικασίες σκέψης, κατάθλιψη κλπ.

Εφόσον διαπιστωθούν τέτοιοι κόμβοι, μπορούν να ελεγχθούν και να παρακολουθούνται ειδικά από έναν ή περισσότερους αισθητήρες για να αναλύσουν τη συμπεριφορά ή επικοινωνία ή λέξεις, φράσεις, ή σκέψεις. Σε άλλες εφαρμογές, οι συσκευές που τοποθετούνται στο πρόσωπο (π.χ. κάτω από το τριχωτό της κεφαλής), μπορούν να ενεργοποιηθούν με έναν προκαθορισμένο τρόπο ή ακολουθία για να προκαλέσουν εξ αποστάσεως συγκεκριμένους προσδιοριζόμενους κόμβους του εγκεφάλου έτσι ώστε να πυροδοτηθούν με σκοπό να προκαλέσουν ένα προκαθορισμένο συναίσθημα ή αντίδραση στο άτομο, όπως έλλειψη της πείνας, κατάθλιψη ή έλλειψη της κατάθλιψης, ευφορία, έλλειψη ή όχι της δίψας, έλλειψη της επιθετικότητας, έλλειψη των επιδράσεων της νόσου του Alzheimer, κλπ. "
 

Δεν ξέρω για σας, αλλά αυτό ακούγεται σαν έλεγχος του εγκεφάλου σε μένα..
Παρόλα αυτά δραματική αύξηση, που αξίζει τον χαρακτηρισμό της «έκρηξης» σημειώνουν οι ευρεσιτεχνίες που έχουν να κάνουν με την ανάγνωση εγκεφαλικών κυμάτων, καθιστώντας δόκιμο να υποθέσει κανείς ότι η στιγμή της καθιέρωσης του ελέγχου μέσω σκέψης για τη χρήση συσκευών ευρείας χρήσης δεν βρίσκεται μακριά.
 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, λιγότερες από 400 πατέντες «νευροτεχνολογίας» κατοχυρώνονταν ετησίως κατά τα έτη από το 2000 ως το 2009, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών SharpBrains- ωστόσο ο αριθμός διπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 800, το 2010, ενώ 1.600 τέτοιες πατέντες κατοχυρώθηκαν στις ΗΠΑ το 2014.
Τις περισσότερες κατέχει η εταιρεία ερευνών Nielsen – 100- ενώ η Microsoft βρίσκεται στο 89, με πατέντες που αφορούν σε λογισμικό που μπορεί να αξιολογήσει διανοητικές καταστάσεις.
 

Η επέκταση σε μη ιατρικές χρήσεις αντιπροσωπεύει την αυγή της εποχής της εξάπλωσης της νευροτεχνολογίας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της SharpBrains, Αλβάρο Φερνάντεζ. «Η νευροτεχνολογία έχει πάει πολύ πέρα από την Ιατρική, με μη ιατρικές εταιρείες, συχνά χωρίς να είναι γνωστές, να αναπτύσσουν νευροτεχνολογίες για να βελτιώσουν την εργασία και τη ζωή» ανέφερε.
 

Επίσης, έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των εταιρειών όπως η Thync- μια startup που εργάζεται πάνω στη σύνδεση του εγκεφάλου με αισθητήρες που μπορούν να αλλάξουν τη διάθεση, όπως για παράδειγμα ο καφές ή ένα energy drink.
Επίσης, γίνονται, όπως ήταν αναμενόμενο, κινήσεις προς την κατεύθυνση του ελέγχου βιντεοπαιχνιδιών μέσω εγκεφαλικών κυμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεργασία μεταξύ της Emotiv και του ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers).
 

Ακόμη, πολλές εταιρείες πειραματίζονται με την ηλεκροεγκεφαλογραφία (EEG) – την τεχνολογία καταγραφής ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο μέσω αισθητήρων στο κρανίο- για σκοπούς marketing, όπως να γίνεται αντιληπτό το τι σκέφτεται ένας πελάτης για ένα νέο προϊόν ή διαφήμιση.

Είστε έτοιμοι για αυτό το  μέλλον;
Αυτές οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, δυστυχώς θα υιοθετηθούν με ενθουσιασμό από ένα μεγάλο τμήμα του ευρύτερου κοινού.

Σε κάποιο σημείο στο μέλλον, δεν θα χρειάζεται να μας ελέγχουν με πατέντες  εγκεφαλικών κυμμάτων αλλά τι πιο απλό από ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο που θα είναι τόσο κοινό και συνηθισμένο όσο είναι να χρησιμοποιεί κανείς ένα έξυπνο τηλέφωνο σήμερα.

Και φυσικά τα  μέσα μαζικής ενημέρωσης θα διαφημίζουν σε όλους μας πόσο υπέροχο είναι να έχουμε ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο. Αν έχετε αμφιβολία για αυτό, απλά δείτε την παρακάτω αναφορά στο NBC News, όπου μας λένε καθαρά ότι μπορούμε να περιμένουμε να έχουμε εμφυτεύματα μικροτσίπ από το έτος 2017.
thecuriosityofcat

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου