Τα μυστηριώδη φωτεινά σημεία της Δήμητρας

Η NASA έχει επιτέλους θέσει σε τροχιά προς την Δήμητρα (λατινικά Ceres), τον μικρότερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, το διαστημικό σκάφος Dawn (Αυγή) και ενώ η αγωνία των οι ερευνητών για περισσότερες πληροφορίες για τον νάνο πλανήτη κορυφώνεται, είναι πλέον διπλά προβληματισμένοι από τα μυστηριώδη φωτεινά σημεία που φαίνονται στις απεικονίσεις του πλανήτη.

Καθώς το διαστημόπλοιο πλησιάζει οι επιστήμονες έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν πολλαπλά φωτεινά σημεία, και η υπέρυθρη απεικόνιση αποκάλυψε ότι ενώ κάποια από αυτά έχουν την ίδια θερμοκρασία με τον περιβάλλοντα χώρο, τουλάχιστον το ένα είναι πολύ πιο κρύο, σημειώνεται στο περιοδικό Nature.

Μια θεωρία είναι ότι το ψυχρό σημείο θα μπορούσε να είναι ένα υδαρές «κρυο-ηφαίστειο», αλλά ερευνητής της NASA δήλωσε στο περιοδικό New Scientist ότι πριν καταλήξουμε στο τι συμβαίνει, «πρέπει να είμαστε συνετοί και να αποκλείσουμε τα πιο πιθανά σενάρια» καθώς το διαστημόπλοιο Dawn πλησιάζει ολοένα και περισσότερο.


Οι εικόνες από το σκάφος έχουν ήδη αποκαλύψει ότι η Δήμητρα «δεν ήταν απλά ένας αδρανής βράχος σε όλη την ιστορία της», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής σε δελτίο τύπου της NASA.

«Ήταν ένας ενεργός πλανήτης, στον οποίον εκτυλίχθηκαν διαδικασίες που οδήγησαν σε διαφορετικά υλικά σε διάφορες περιοχές του. Αρχίζουμε να αποτυπώνουμε την ποικιλομορφία του χρώματος στις εικόνες μας». Πριν από τον Ceres, το σκάφος Dawn επισκέφθηκε ένα μικρότερο αστεροειδή που ονομάζεται Vesta, και για λόγους που δεν είναι σαφείς στους επιστήμονες, η Δήμητρα φαίνεται να έχει λιγότερους μεγάλους κρατήρες από τον αστεροειδή.

Αργότερα αυτόν τον μήνα και καθώς το σκάφος θα πλησιάζει περισσότερο, ο Ceres αναμένεται να μας αποκαλύψει περισσότερα από τα μυστικά του. (Ο Ceres έχει χαρακτηριστεί ως ο μικρότερος πλανήτης νάνος και ο μεγαλύτερος αστεροειδής, και, μετά από τον εντοπισμό υδρατμών στην επιφάνειά του, δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξης ζωής.)


πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου