Η Rosetta κατέγραψε την εκτόξευση ύλης από το εσωτερικό του κομήτη 67P

Καθώς ο κομήτης 67P πλησιάζει προς τον Ηλιο φαίνεται ότι προκαλούνται διάφορα φαινόμενα σε αυτόν. Ενα από αυτά κατέγραψε το σκάφος Rosetta που εδώ και μήνες έχει τεθεί σε τροχιά γύρω του και τον παρατηρεί. 

Από το εσωτερικό του κομήτη εκτοξεύτηκαν ποσότητες ύλης γεγονός που κατάφερε το Rosetta να καταγράψει με την κάμερα Osiris. 

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα animation του φαινομένου το οποίο οι επιστήμονες δεν είχαν προβλέψει και προσπαθούν τώρα να βρουν εξήγηση για αυτό. 
  
Μια πρώτη εικασία είναι ότι ο πίδακας ύλης (jet) δημιουργήθηκε από το λιώσιμο του πάγου που βρίσκεται παγιδευμένος στο εσωτερικό του κόμητη καθώς αυτός πλησιάζει τον Ηλιο. 
   
 Ο κομήτης εκτοξεύει ύλη από την σκοτεινή πλευρά του

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ότι ο πίδακας δημιουργήθηκε στη πλευρά του κομήτη που δεν ήταν εκτεθειμένη το συγκεκριμένο χρονικό σημείο στον Ηλιο. 


Αυτή η πρόσφατη εικόνα λήφθηκε στις 15 Απριλίου από απόσταση 103 μίλια (165 χιλιόμετρα). Έχει υποστεί επεξεργασία για να αναδείξει τη δραστηριότητα του κομήτη, όπως το εντυπωσιακό jet στα αριστερά, κοντά στην περιοχή του λαιμού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου