Μικρομηχανές δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά σε πειραματόζωα

Νανομηχανές ή μικρομηχανές είναι εξαιρετικά μικρές συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν επιλεγμένες μηχανικές κινήσεις σε απάντηση σε συγκεκριμένα ερεθίσματα.
Αυτές οι κινήσεις περιλαμβάνουν την περιστροφή, τη τροχιά, τη παλινδρόμηση, τη παράδοση, συστολή ή συλλογική συμπεριφορά, ανάλογα με το σχεδιασμό του κινητήρα και τα βιολογικά ή χημικά λειτουργικά συστατικά του

Οι συσκευές αυτές κυρίως χαρακτηρίζονται σύμφωνα με τον τύπο της εισόδου ενέργειας που χρησιμοποιούν, καθως ο μηχανισμός λειτουργίας τους είναι στενά συνδεδεμένος με την πηγή ενέργειας. 

Μπορεί να είναι καύσιμο (φυσικό ή συνθετικό), ή μια φυσική πηγή (π.χ., το φως, τα μαγνητικά πεδία, τα ηλεκτρικά πεδία, ή υπερηχητικά ακουστικά κύματα). Νανο- και μικρομοτέρ συχνά μιμούνται τους φυσικούς βιολογικούς μηχανισμούς.

Τώρα μικρομηχανές σχεδιασμένες να μεταφέρουν φάρμακα σε συγκεκριμένους ιστούς δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά σε πειραματόζωα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο χορήγησαν σε ποντίκια μικροσκοπικές μηχανές από πλαστικό οι οποίες συνδέθηκαν στα κύτταρα του στομάχου.

Μέχρι σήμερα, τέτοιες «μικρομηχανές» είχαν δοκιμαστεί μόνο in vitro, επισημαίνει η μελέτη στην έγκριτη επιθεώρηση «ACS Nano».

Οι μικρομηχανές της έρευνας είναι ουσιαστικά κύλινδροι από πολυμερές, μήκους 20 μικρομέτρων, καλυμμένοι με νανοσωματίδια ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος αντιδρά με τα πεπτικά οξέα και απελευθερώνει φυσαλίδες υδρογόνου, οι οποίες βγαίνουν από το ένα άκρο και ωθούν τον κύλινδρο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η μικρομηχανή μπαίνει έτσι μέσα στο επιθήλιο που επενδύει το στομάχι, διαλύεται από τα οξέα του στομάχου και απελευθερώνει το περιεχόμενό της.

Στο μέλλον, λένε οι ερευνητές, παρόμοιες μηχανές θα μπορούσαν να μεταφέρουν φάρμακα για την θεραπεία του έλκους ή άλλων παθήσεων που απαιτούν στοχευμένη χορήγηση.

Είναι μια παλιά ιδέα, την οποία διατύπωσε πρώτος ο κορυφαίος αμερικανός φυσικός Ρίτσαρντ Φέινμαν το 1959: «Θα ήταν ενδιαφέρον αν στο χειρουργείο μπορούσες να καταπιείς τον ίδιο τον χειρουργό» είχε πει ο Φέινμαν μιλώντας σε συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας.

«Βάζεις τον μηχανικό χειρουργό μέσα στα αγγεία, οπότε πηγαίνει μόνο τους στην καρδιά και κοιτάζει γύρω του. Βρίσκει ποια βαλβίδα είναι προβληματική και την κόβει με ένα μικρό μαχαίρι» είχε προβλέψει τότε ο οραματιστής φυσικός.

Σχεδόν έξι δεκαετίες μετά, η ιδέα του πλησιάζει στην υλοποίησή της, και υπόσχεται να μεταμορφώσει την ιατρική.
thecuriosityofcat

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου