Αντρέ Μαρί Αμπέρ: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος φυσικός

Ο Αντρέ Μαρί Αμπέρ (Γαλλικά: André-Marie Ampère) (20 Ιανουαρίου 1775 - 10 Ιουνίου 1836) ήταν Γάλλος φυσικός και ένας από τους κύριους θεμελιωτές του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροδυναμικής. Ασχολήθηκε με πλήθος επιστημονικών θεμάτων, αλλά το ενδιαφέρον του στράφηκε κυρίως στον ηλεκτρομαγνητισμό.

Γεννήθηκε στη Λυών εκ πατρός εμπόρου που καρατομήθηκε από τη Γαλλική Επανάσταση. Από τη παιδική του ηλικία έδειξε κλίση προς τα φυσικομαθηματικά και τα γράμματα σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες και γρήγορα σχετικά κατέστη διεθνής επιστημονική φυσιογνωμία καταλείποντας και αξιόλογα φιλολογικά και φιλοσοφικά έργα. Το 1804 δέχθηκε το δεύτερο οικογενειακό δράμα μετά από εκείνο του πατέρα του όταν πέθανε η γυναίκα του Ζυλί Καρρόν που του άφησε πλέον μέχρι το τέλος της ζωής του ανοικτή πληγή.

Διετέλεσε διαδοχικά καθηγητής της Φυσικής και της Χημείας στη Κεντρική Σχολή (1801), καθηγητής του Λυκείου της Λυών (1804) και επιμελητής της Πολυτεχνικής Σχολής (1804), μέλος του συμβουλευτικού γραφείου των τεχνών, γενικός επιθεωρητής του Πανεπιστημίου (1808), καθηγητής ανάλυσης στο Πολυτεχνείο (1809) καθώς και μέλος πολλών ξένων Ακαδημιών.

Ο Αμπέρ παντρεύτηκε εκ νέου αλλά δεν κατόρθωσε ν΄ αγαπήσει τη νέα του σύζυγο αν και το επεδίωξε, μέχρι που τη χώρισε. Πέθανε το 1836. Γιος του ήταν ο επιφανής Γάλλος φιλόλογος, γλωσσολόγος και ιστοριοδίφης Ιωάννης Ιάκωβος Αμπέρ.

Η θεμελιώδης μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού ρεύματος (1 Ampère) φέρει το όνομά του.
Ο Ampère όταν πληροφορήθηκε το πείραμα που πραγματοποίησε ο Hans Christian Οersted το 1820 – ρευματοφόρος αγωγός ασκούσε δύναμη σε μαγνητική βελόνα – συνειδητοποίησε αμέσως την σχέση ηλεκτρικών ρευμάτων και μαγνητισμού.

Απέδειξε πειραματικά ότι δυο ρευματοφόροι αγωγοί αλληλεπιδρούν μαγνητικά υπολογίζοντας την μεταξύ τους δύναμη, όπως επίσης ότι ένα κλειστό ρεύμα μέσα σε μαγνητικό πεδίο συμπεριφέρεται σαν μαγνητική βελόνα.


Στη συνέχεια διατύπωσε έναν από τους σπουδαιότερους νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού (νόμος Ampère), που συνδέει το μαγνητικό πεδίο με την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος:
      
    

Έτσι, γεννήθηκε μια νέα επιστήμη, η ηλεκτροδυναμική, η οποία συνέδεσε θεωρητικά τα ηλεκτρικά και τα μαγνητικά φαινόμενα. Σαράντα χρόνια αργότερα, η ηλεκτροδυναμική απετέλεσε οργανικό μέρος της ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας πεδίου του Maxwell.
Επιπλέον ο νόμος του Ampère, έδωσε την θέση του στο νόμο Ampère – Maxwell (4η εξίσωση Maxwell), που μας λέει ότι στο μαγνητικό πεδίο συνεισφέρει – πέρα από το ηλεκτρικό ρεύμα – και το μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου