Τις φωτογραφίες - ντοκουμέντα προσγείωσης του Philae έδωσε στη δημοσιότητα η ESA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)  έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που λαμβάνονται από το διαστημικό σκάφος Rosetta που αποκαλύπτουν τη θέση του ρομπότ Philae στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ, καθώς και την ιστορική στιγμή της προσγείωσης.

  
Πρόκειται για τρεις αλλεπάλληλες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το Rosetta με διαφορά περίπου πέντε λεπτών και δείχνουν τη στιγμή που ο Philae ακουμπάει την επιφάνεια του κομήτη υλοποιώντας το σχεδιασμό της ESA.
Η πρώτη, η οποία έχει τραβηχτεί 3΄34΄΄ πριν την τελική προσεδάφιση, εμφανίζει τον Philae περίπου 250 μέτρα από την επιφάνεια του κομήτη.
    

Tο δεύτερο καρέ είναι τραβηγμένο περίπου 1΄26΄΄ μετά την προσεδάφιση με τη σκούρα περιοχή αρχικά να εκτιμάται ότι ήταν η σκόνη που πιθανότατα σήκωσε το ρομπότ ακουμπώντας στην επιφάνεια του κομήτη. Με προσεκτικότερη μελέτη όμως οι ειδικοί της ESA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον ίδιο τον Philae μετά την αναπήδησή του!

Στην τρίτη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η ESA περιλαμβάνεται μια πράσινη κουκίδα η οποία αποτελεί το σημείο προσεδάφισης, όπως υπολογίστηκε από τους επιστήμονες μετά την αναπροσαρμογή των δεδομένων όταν διαπίστωσαν ότι ο Philae δεν θα προσεδαφιζόταν στο αρχικώς προγραμματισμένο σημείο.

Το Philae πλέον «κοιμάται» καθώς η μπαταρία του δεν έχει ισχύ μιας και το σημείο στο οποίο ακούμπησε στον κομήτη δεν του έδωσε τη δυνατότητα να «βλέπει» τον ήλιο και έτσι να φορτίζει τις μπαταρίες του. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος η κατάσταση αδράνειάς του θα είναι για "απροσδιόριστο χρονικό διάστημα"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου