Δίκτυο δορυφόρων για παροχή Ίντερνετ σχεδιάζει ο Έλον Μασκ

Η δημιουργία ενός δικτύου μικρών, οικονομικών δορυφόρων που θα παρέχουν σύνδεση στο Ίντερνετ ανά την υφήλιο, βρίσκεται στα σχέδια του, διάσημου για την Tesla Motors και την SpaceX, δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει η WSJ, η οποία επικαλείται πηγές καλά πληροφορημένες για το θέμα, ο Μασκ συνεργάζεται με τον Γκρεγκ Γουάιλερ, βετεράνο της δορυφορικής βιομηχανίας και πρώην στέλεχος της Google, που έχει ιδρύσει την WorldVu Satellites Ltd. Σε συνομιλίες με στελέχη της βιομηχανίας, οι Μασκ Και Γουάιλερ φέρονται να έχουν συζητήσει την εκτόξευση περίπου 700 δορυφόρων, του καθενός κάτω των 110 κιλών- δηλαδή περίπου του μισού μεγέθους σε σχέση με τους πιο μικρούς δορυφόρους τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποιούνται σήμερα για εμπορικούς σκοπούς. Ο «αστερισμός» των δορυφόρων αυτών θα ήταν 10 φορές μεγαλύτερος από το μεγαλύτερο «σμήνος» που υπάρχει αυτή τη στιγμή, το οποίο διαχειρίζεται η Irirdium Communications.


Το εγχείρημα θεωρείται πως θα έβρισκε μπροστά του οικονομικά, τεχνικά και διαδικαστικά εμπόδια, ενώ εκτιμάται πως το σχετικό project θα απαιτούσε για την ανάπτυξή του περίπου ένα δισ. δολάρια. Τα άτομα που μίλησαν στη WSJ επεσήμαναν ότι το εγχείρημα βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, και ότι η συμμετοχή του Μασκ δεν είναι απόλυτα σίγουρη. Ωστόσο, ανέφεραν ότι οι Μασκ και Γουάιλερ εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής εργοστασίου για τους δορυφόρους, καθώε έχουν λάβει χώρα συζητήσεις με τοπικούς αξιωματούχους της Φλόριντα και του Κολοράντο.

Η WorldVu φέρεται να αναζητά έναν συνεργάτη στη δορυφορική βιομηχανία για την παροχή εξειδίκευσης/ τεχνογνωσίας, ενώ την εκτόξευση των δορυφόρων πιθανότατα θα αναλάβει η SpaceX, επεσήμαναν οι πηγές, αν και δεν έχει υπάρξει σχετική συμφωνία ακόμα.


naftemporiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου