Το νερό του κομήτη 67P δεν μοιάζει με αυτό της Γης

Ο πάγος του κομήτη 67P έχει διαφορετική αναλογία ισοτόπων από το νερό της Γης, ένδειξη ότι το νερό του πλανήτη δεν προέρχεται από κομήτες, δείχνουν προκαταρκτικά αποτελέσματα της αποστολής Rosetta.

Στην επικαιρότητα πρωταγωνιστεί τις τελευταίες μέρες το ρομπότ Philae, το οποίο απελευθερώθηκε την περασμένη Τετάρτη από το σκάφος Rosetta και πραγματοποίησε την πρώτη, ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη. Έπαψε να λειτουργεί το Σάββατο, πιθανώς οριστικά, καθώς δεν δέχεται αρκετή ηλιοφάνεια για να φορτίσει τη μπαταρία του.


Η εξερεύνηση συνεχίζεται
Στο μεταξύ, το Rosetta συνεχίζει να κινείται σε τροχιά γύρω από τον 67P και να μεταδίδει παρατηρήσεις.  Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες της αποστολής στην ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA δεν έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα στον επιστημονικό Τύπο -κάτι που αναμένεται να συμβεί σε αρκετούς μήνες από σήμερα.

Ωστόσο τα αποτελέσματα του οργάνου Rosina στο Rosetta παρουσιάστηκαν ανεπίσημα στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Science. Όπως ανέφερε η Κάθριν Άλτβεγκ του Πανεπιστημίου της Βέρνης, τα φασματόμετρα του Rosina εξέτασαν τα αέρια της κόμης του 67P και μέτρησαν την αναλογία των ισοτόπων υδρογόνου στους υδρατμούς.

Η αναλογία δευτερίου - πρωτίου (δύο βασικών ισοτόπων υδρογόνου) είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στους ωκεανούς της Γης, είπε η Άλτβεγκ.Πριν από τρία χρόνια, παρατηρήσεις με τηλεσκόπια έδειξαν ότι η αναλογία δευτερίου - πρωτίου στον κομήτη Χάρτλεϊ-2 είναι σχεδόν ίδια με του θαλασσινού νερού.  Η ανακάλυψη είχε αναζωπυρώσει τότε τη συζήτηση για το εάν η Γη απέκτησε το νερό της από προσκρούσεις κομητών, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από πάγο.


tovima

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου